Flickr Images

Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΤΖΟΜΑΚΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ: Οι δήμοι να γίνουν νησίδες αλληλεγγύης ,ανάπτυξης και δημοκρατίας



Οι επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές διαφέρουν από όσες έχουν γίνει μέχρι τώρα γιατί γίνονται σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Υπό το πρίσμα αυτό είναι πολύ μεγάλης σπουδαιότητας ,γιατί οι δήμοι και οι περιφέρειες καλούνται σ'αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αποτελέσουν νησίδες αλληλεγγύης ,ανάπτυξης και δημοκρατίας. Δομές κοινωνικής αλληλεγγύης (ιατρεία/ φαρμακεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια, ομάδες εθελοντισμού και πολιτισμού) πρέπει να στηθούν σε κάθε πόλη, συνεταιρισμοί να δημιουργηθούν σε κάθε τομέα της τοπικής παραγωγής (αγροτικό, κτηνοτροφικό, τουριστικό, βιοτεχνίες κτλ.) που θα δώσουν διέξοδο στον επαγγελματικό στραγγαλισμό που επιβάλουν τα μνημόνια, στην έλλειψη χρηματοδότησης και προοπτικής και θα οδηγήσουν τις τοπικές κοινωνίες σε ανάκαμψη με καινοτόμες ιδέες και οικολογική ευσυνειδησία ,ενώ παράλληλα θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή του δημότη στα πολιτικά δρώμενα του τόπου του και στη λήψη των αποφάσεων (με ψηφίσματα, κινήματα, συλλογικότητες και λαϊκές συνελεύσεις).
Επιπλέον πρέπει οι δήμοι να αποτελέσουν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στη βαρβαρότητα της εποχής... να αποτραπούν ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος (πχ. ύδρευση, αποκομιδή απορριμμάτων), να ματαιωθούν πλειστηριασμοί κατοικιών και επαγγελματικών χώρων ,να σταματήσει η λεηλασία του φυσικού πλούτου στο όνομα της κερδοφορίας των λίγων...
Όσοι θεωρούν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν σχετίζονται με το ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι και είναι καθαρά τοπικό θέμα, πλανώνται πλάνη οικτρά …στο στόχαστρο του εγχώριου και ξένου κρατικοδίαιτου κεφαλαίου έχουν μπει οι πλουτοπαραγωγικές πηγές των τοπικών κοινωνιών. Η εξαφάνιση των λαϊκών αγορών είναι προ των πυλών, η εξαθλίωση των μικροπαραγωγών γάλακτος και ο εξοστρακισμός τους από τον ανταγωνισμό είναι πλέον μια πραγματικότητα ,η διατήρηση των παρωχημένων πανευρωπαϊκά ΧΥΤΑ προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών θέτει σοβαρά ζητήματα δημόσιας υγείας και η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι η επόμενη μεγάλη ‘’επιχειρηματική ευκαιρία’’ .Κοινός παρονομαστής όλων αυτών είναι η εξάλειψη της αυτόνομης τοπικής μικρομεσαίας παραγωγής και της μικρομεσαίας επιχείρησης υπέρ των πολυεθνικών συμφερόντων και σε αυτή τη λαίλαπα δεν υπάρχει κανένας δημότης κανενός δήμου που να παραμείνει αλώβητος.
Γι΄αυτούς τους λόγους θα πρέπει να επιλεγούν τα πρόσωπα εκείνα και εκείνες οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις που έχουν τη βούληση ,το σθένος, την αποφασιστικότητα και τη πολιτική στόχευση να κάνουν πράξη αυτά που οι καιροί απαιτούν. Για το δήμο Σουλίου, έχω την πεποίθηση και τη βεβαιότητα ότι είναι μεγάλη τύχη και συνάμα ευκαιρία, να ηγείται μιας δημοτικής παράταξης ένας άνθρωπος σαν τον Δημήτρη Σακαρέλη που συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά... ένας άνθρωπος εγνωσμένου ήθους και αγνής λαϊκής καταγωγής.
Στην προσπάθεια του ,επιχειρώ και εγώ να τον συνδράμω όσο μπορώ...

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Γεννήθηκε στη Νυρεμβέργη της Γερμανίας από γονείς οικονομικούς μετανάστες και μεγάλωσε στις Φιλιάτες. Το 2001 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και εξειδικεύτηκε στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων ,λαμβάνοντας τον τίτλο της ειδικότητας το 2009. 
Από το 2010 εργάζεται ως Επιμελητής Β' Γενικής Ιατρικής στο Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, υπεύθυνος του Περιφερικού Ιατρείου Νεοχωρίου (ιατρεία Νεοχωρίου, Κρυσταλλοπηγής, Νεράιδας, Γκρίκας, Ψάκκας).
 Έχοντας την πεποίθηση ότι η αλληλεγγύη και η αυτοοργάνωση αποτελούν το
αντίδοτο στην οικονομική και κοινωνική κρίση ,συμμετείχε ενεργά στη συγκρότηση δομών κοινωνικής αλληλεγγύης και σε ενεργητικές πρωτοβουλίες πολιτών (κοινωνικό ιατρείο/φαρμακείο, ψηφίσματα διαμαρτυρίας, συλλογικότητες).
Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Δημήτρη Σακαρέλη και της ''Ενωτικής Κίνησης για την Ανάπτυξη'', θέτει για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε αυτοδιοικητικές εκλογές.

 Είναι παντρεμένος με την Κασσιανή Ιωάννου από το Ζερβοχώρι Παραμυθιάς και πατέρας του μικρού Ανδρόνικου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου